Het vuurwerkverbod voor een deel van het centrum van Hilversum blijft van kracht.

Dat heeft de Raad van State maandag bepaald. Een aantal vuurwerkhandelaren had de voorzieningenrechter gevraagd het vuurwerkverbod voorlopig te schorsen. De handelaren vrezen een omzetdaling, omdat bewoners van het aangewezen gebied volgens hen geen vuurwerk meer zullen kopen.

De Raad van State vindt dat het college van burgemeester en wethouders het verbod mocht bepalen. Gezien het spoedeisende karakter gaat het om een voorlopige uitspraak. In de loop van volgend jaar komt een definitieve uitspraak.

Het vuurwerkverbod geldt voor het uitgaansgebied in het centrum en voor een deel van het Langgewenst. Ook in de periode van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur mag geen consumentenvuurwerk worden afgestoken in dit aangewezen gebied.

Vuurwerkhandelaar Johan Witbaard is teleurgesteld over de uitspraak. ,,Heel jammer.” Volgens hem zijn er te veel zaken doorgeschoven naar de definitieve uitspraak en is er nu te veel aandacht gegeven aan het aspect openbare orde. Witbaard was initiatiefnemer van de rechtszaak, maar had de ,,morele steun” van andere Hilversumse vuurwerkhandelaren.

De gemeente noemt de uitspraak een positief bericht dat het college sterkt in zijn aanpak om de jaarwisseling vooral veilig en gezellig te houden.

Meldpunt vuurwerkoverlast

Op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl waren zondagavond, anderhalve dag nadat de site de lucht in was gegaan, ruim 10.000 meldingen binnengekomen. Het aantal klachten ligt volgens de initiatiefnemer van het meldpunt, het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, een stuk hoger dan een jaar geleden.

De meeste klachten op vuurwerkoverlast.nl gaan over zware vuurwerkbommen. Huisdieren schieten daarvan in de stress en mensen liggen er ’s nachts wakker van. Ook komen er veel meldingen binnen over schade door vuurwerk, aldus Bonte zondag. De meeste meldingen komen uit Rotterdam en Den Haag, maar ook uit kleinere gemeenten als Diemen en het Limburgse Horst aan de Maas kwamen relatief veel klachten binnen.

Bonte vindt dat de politie in de weken voor oud en nieuw meer capaciteit vrij moet maken om vuurwerkoverlast aan te pakken: ,,Mensen geven nu bij ons aan dat de politie na een melding zegt geen tijd te hebben om langs te komen. Terwijl het vaak om regelrecht vandalisme gaat of om zware explosies waar mensen nachtenlang door uit hun slaap worden gehouden.'' Bonte adviseert gevaarlijke situaties en vuurwerkvandalisme ook altijd bij de politie te melden.

Minister Bussemaker: geen landelijk vuurwerkverbod

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast is een initiatief van dertig lokale GroenLinks-fracties. De meldingen worden gebundeld in een rapport om de Tweede Kamer en gemeentes inzicht te geven in de aard en omvang van het vuurwerkprobleem. Bussemaker vindt een vuurwerkverbod vooralsnog niet nodig. ,,Ik zou het niet willen verbieden'', aldus de bewindsvrouw in het tv-programma WNL Op Zondag. ,,Je moet dit met elkaar bespreken en je moet niet van bovenaf zeggen: we doen het helemaal niet meer´´, aldus Bussemaker.

De PvdA-politica ziet wel dat er steeds meer kritiek komt op de traditie dat iedereen rond de jaarwisseling vuurwerk mag afsteken. ,,Je ziet dat tradities veranderen. Dat geldt voor Zwarte Piet, dat zie je bij vuurwerk.''

De minister wijst op het ,,mooie alternatief'' van gemeenten om zelf een groot vuurwerk te organiseren. ,,Dan heb je toch heel mooie pijlen, sterren en kleuren, zonder het gevaar.'' Steeds meer organisaties pleiten voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl